Vliv energie potravin na člověka
Studená jídla: řasy, banány, grepy, krabi, smetana, mango, klíčky bobů mungo, sůl, chaluhy, čaj, rajčata, vodní kaštany, meloun, bílý pepř.
Chladná jídla: jablka, baklažány, hrušky, pohanka, žampióny, ječmen, boby mungo, pomeranče, mandarinky, máta peprná, ředkev, špenát, tangerinky, tofu, řeřicha, pšenice.
Teplá jídla: bazalka, řecké seno (Trigonella phoenum), datle, koprová semínka, jahody, ocet, fenyklová semínka, langusty, maliny, kuřata, čerstvý zázvor, káva, kardamon, kaštany, třešně, česnek, kokos, ořech, koriandr, tykev, jehněčí, pór, liči, sladový cukr, mandle, mušle, muškát, oříšek, pomerančová kůra, broskve, blumy, kdoule, rozmarýn, sardele, skopové, pažitka, slunečnicová semínka, chřest, sladké brambory, tabák, vlašské ořechy, víno, kůra z čínského skořicovníku, cibule.
Horká jídla: cayenský pepř, čili, pstruh, sušený zázvor, paprika, černý pepř, kůra z vietnamského skořicovníku.
Pokrmy vyživující jin a krev: ananas, jablka, meruňky, ústřice, hrušky, boby adzuki, zelené fazolky a fazole, kopřiva, datle, vajíčka, kachna, hrách, med, jamový kořen, králík, sýr, listová zelenina, játra, smetanka, slad, mango, mléko, mušle, petržel, hovězí, červená řepa, sardinky, vepřové, chřest, sladká rýže, tofu, rajčata, hroznové víno, řeřicha, meloun.
Pokrmy zahřívající jang a Čchi: bazalka, datle, kopr, fenyklová semínka, langusty, oves, maliny, kuřata, humr, zázvor, jamový kořen, králík, brambory, kaštany, třešně, česnek, kokosový ořech, tykev, jehněčí, čočka, makrely, melasa, muškátový oříšek, hřebíček, ledvinky, houby (šii take). Hovězí, rozmarýn, šalvěj, šunka, pažitka, sladké brambory, tymián, tofu, hroznové víno, vlašské ořechy.
Pokrmy produkující vlhkost: banány, pivo, droždí, mléčné produkty (dávejte přednost kozímu mléku a sýrům před kravskými), všeobecně tučná jídla, maso (hlavně tučné), pomerančová šťáva, tofu, pšenice (lepek), bílý cukr.
Pokrmy rozpouštějící vlhkost: semínka vojtěšky alfa-alfa, boby adzuki, fazole, ječmen, česnek, tuřín, tykev, petržel, ředkev, žito, celer, citron, cibule.
Pokrmy uklidňující tok Čchi: bazalka, cayenský pepř, koprová semínka, kardamon, česnek, koriandr, kmín, kurkuma, majoránka, mrkev, hřebíček, pomerančová kůra a tangerinek, ředkev, pažitka.
Tradiční pojetí sleduje i chutě strávníka a účinky chutí a jídla na jednotlivé orgány. Tak chuť:
Sladká ovlivňuje slezinu a žaludek. Posiluje je a mírní jejich bolesti. Při nadměrném příjmu se tvoří vlhkost a hlen, stagnuje tok čchi a krve tvorba. Příklad takových jídel: med, cukr.
Kořenitá ovlivňuje plíce a tlusté střevo. Podporuje cirkulaci krve a čchi. Její nadměrný příjem vede k předrážděnosti, škodí čchi a krvi. Příkladem takových jídel je černý pepř, čili, cayenský pepř.
Kyselá ovlivňuje játra a žlučník. Brání pocení a průjmu. Nadbytek vede k zadržování vody. Příkladem takových jídel je citrón, ocet.
Hořká ovlivňuje srdce a tenké střevo. Snižuje horečku, uklidňuje kašel a kýchání, působí projímavě. Nadbytek hořké oslabuje čchi, vysouší tělesné tekutiny. Příkladem takových jídel je pampeliška, chřest.
Slaná ovlivňuje ledviny a močový měchýř. Změkčuje tvrdé sraženiny a rozpouští je. Nadbytek brání oběhu krve. Příkladem jsou řasy, sůl.
Aromatická chuť ovlivňuje slezinu. Probouzí slezinnou čchi, snižuje vlhkost. Nadbytek ji vysouší. Příkladem je například kardamon.
Slezina a žaludek odpovídají za přeměnu stravy na tělesné šťávy a čchi. Proto musejí být v pořádku.
Studená jídla musejí být v žaludku "ohřívána", proto ho oslabují. Za určitých okolností jsou však vhodná. Tak je tomu například v horkém podnebí, nebo ze zdravotních důvodů u onemocnění z "horka" - zánětů žaludku.
Hnědý cukr nebo med s plátky čerstvého zázvorového kořene posilují slezinu a čchi (výživnou energii).
Slezinu a žaludek také vyživují med a mléko.
Krev vyživují zelená listová zelenina, stroužky čerstvého zázvorové ho kořene, jemně nasekaná jehněčí játra.
Ledviny posilují vlašské ořechy, kaštany, jemně nasekané jehněčí ledvinky.
Kuří noha - poslouží proti vlhkosti a horkosti, boby mungo ochladí v horku.
V chladném počasí jezte teplá jídla, zeleninu vařenou. Zejména přísady skořice a zázvoru ohřívají.
Pří přípravě stravy je nutné myslet, na to, že potraviny se snadno převaří, což ničí jejich energii.
Pomalé pečení podporuje čchi sleziny.
Dušení zvlhčuje potravu, což působí dobře na plíce.
Dušení s rychlým opečením a mícháním zahřívá.
Pečení, pražení, grilování posiluje energii v potravě, proto je vhodné v chladnějším podnebí.
Mikrovlnná trouba produkuje výrazně jangovou energii. Ničí čchi v potravě, vysušuje šťávy. Dlouhodobě oslabuje čchi ve slezině a žaludku, tělo vysychá, vzniká horkost.
Zdroj: Tradiční čínská medicína v denním životě, nakladatelství Poznání
Komentáře
Tradiční čínská medicína - a vůbec medicína Východu - pracuje s energiemi, které se označují JIN - expanzivní (ochlazovací efekt)a JANG - kontraktivní (zahřívací efekt).
Každou potravinu vytvořil určitý poměr těchto dvou energií, který se pak prostřednictvím krve rozvádí po organismu, kdy vyživuje příslušné orgány, které mají také určitý základní energetický charakter JIN nebo JANG.
U piva a alkoholu je to tak, že mají energii extrémně expanzivní - JIN, která stoupá vzhůru - tedy při těch deseti dvanáctkách nebo půllitru alkoholu začne působit velmi brzy po požití v mozku.
Jogurty mají stejný typ energie, ale ta v tomto případě způsobí dilataci střev, které se tím dokonale "zprůchodní", což je tebou zmíněný efekt, že se posereme...
Pokud hovoříme o skutečné TČM ve spojitosti s uveřejněným článkem, tak je otázkou, zda staří Číňané vůbec znali některé potraviny, které jsou pro demonstraci projevů energií uváděny.
Snad ještě pro doplnění, že mnou zmíněný energetický projev energie JIN je převzat z makrobiotické terminologie.
Ta je ve srovnání s TČM v některých případech významově opačná, protože většinou už pracuje s transformovanou energií.
Zkus Tai-ji a budeš koukat, jak Čchi funguje. :)
Petr
A k tvému příspěvku: To je právě ten problém, stále chcete něco racionalizovat, proč stále chcete něco popisovat? Pokud něco prožiješ, víš že to tak funguje. Není důležité stále přemýšlet nad tím, proč a jak. Osvoboď se od pojmů.
Petr
Ja nepodsúvam nikomu záhadne znejúce podµa môjho názoru zjednodušené, deskriptívne a intuitívne vlastnosti organizmu a magický výklad ich fungovania. Na to sa nájde samozvaných "odborníkov" dostatok.
Opakujem každý si môže myslieť čokoµvek (a trebárs za sladké čínske guličky, ktoré zvýšia jeho ktoviečo zaplatiť aj 1000Kč) :o). Byznis je predsa byznis, prečo nezarábať na pôvodnom učení potulných mníchov? Ako tento fakt ovplyvňuje "životnú energiu"?
Čo sa týka slobody, som rád že som v tomto kontexte neslobodný a plne schopný vlastného pohµadu na svet, analýzy pocitov a faktov a syntézy myšlienok a emócií. Ak by takto nezmýšµali generácie pred nami, nebolo by pokroku. Mnohí vyhµadávajú mystické praktiky ako odbremenenie sa od reality, ktorá nie je ružová a ideálna. No myslím si, že súčasná realita je len jedným z vývojových stupňov spoločnosti a mali by sme sa snažiť ju zlepšovať a to akýmkoµvek spôsobom (a teraz vôbec nemyslím na malicherné politické divadlo).
Radši bych si dal zajít celý tzv. pokrok, naší Zemi by bylo jistě líp.
Neříkej, že tě nikdy nenapadlo, že to není útěk před realitou, ale že je to cesta vedoucí ke svobodě a uskutečnění Pravdy. To co ty považuješ za realitu, já považuji za iluzi.
Nemá to asi smysl si takhle dopisovat, stejně to nemá žádný cíl, ani pro tebe, ani pro mne.
Žij jak žiješ v úctě ke všemu, já se o to také budu pokoušet, ale půjdu zkratkou. :)
Petr
více na http://www.albert-sd.cz/energie-potravin-a-jeji-vliv-na-zdravi/
Pokud nezaznamená na svém organismu během krátké doby nějaké změny, tak se jej tato problematika opravdu netýká.
- Odpovědět
Pošli odkaz