Pravidelná stolice
Vláknina: Zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny obvykle dodají dostatečné množství balastních látek neboli vlákniny. Vláknina podporuje peristaltiku střev. Přemíra vlákniny může u někoho způsobovat kvasné procesy. Množství přijímané vlákniny je třeba individuálně přizpůsobit. Při velkém nadýmání je vhodné nejprve upravit střevní mikroflóru probiotickými přípravky -např. Acidophilus 6 miliard.
Tuky: Dieta s drastickým omezením tuků ve výživě, může vést k zácpě. Tuky ochraňují střevo a přirozeným způsobem projímají, aniž by způsobovaly návyk či dráždily střevo. Vhodné jsou rostlinné oleje lisované za studena přidávané do jídel a salátů - např. olivový či slunečnicový.
Tekutiny: Dostatečný příjem tekutin během celého dne je nutný pro změkčení stolice. Pokud ráno po probuzení vypijete sklenici vlažné vody, podpoří to přirozený vyměšovací reflex. Další možností je pít vlažnou vodu s citrónovou šťávou a medem.
Ideální stav je, pokud se střeva vyprázdní ráno ještě před snídaní.
Autor: mk
Komentáře