Šípkový čaj jako posilňující prostředek
Čaj z drcených šípků či jader, v němž je mnoho chloupků, se musí cedit hustým plátnem.
Šípky se suší rychle při teplotě 60°C. Pomalu nebo při vyšších teplotách sušené šípky ztrácejí vitamín C i barvu. Správně usušené šípky jsou oranžové až červenohnědé. Droga se skladuje na suchém studeném místě, ve tmě (v tmavé uzavíratelné sklenici)
Čaj ze šípků má kysele trpkou chuť. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík a fosfor.
Příprava čaje:
Postup č.1
Dvě lžičky drcených šípků se nechají hodinu louhovat v půllitru studené vody, potom se voda přivede do varu a znovu se nechá 10-15 minut louhovat. Slévá se přes husté nekovové sítko nebo tkaninu.
Postup č.2
Na 250 ml čaje vložíme do šálku čajovou lžičku usušených šípků zbavených jádřinců. Přelijeme vroucíí vodou a necháme 10 minut vylouhovat. Pak přecedíme přes sítko. Zatímco v šálku ztrácí čaj rychle vitamíny, v termosce si je skvěle uchová.
Zdroj: Jaroslav Vašák - Bylinková kuchařka, nakladatelství Santal
Komentáře