Preventivní test na rakovinu střeva a konečníku
Lidé nad 50 let, kteří jsou rizikovou skupinou, si mohou udělat zkoušku každé dva roky zdarma. Lékařům ji pojišťovny hradí od 1. července 2000.
Ročně lékaři zachytí 7000 nových pacientů s rakovinou tlustého střeva a konečníku, 5000 lidí ročně této chorobě podlehne. Snížení počtu má napomoci i bezplatné pravidelné vyšetřování, díky němuž lze přispět k včasnému odhalení choroby.
Bezbolestný test zjišťuje množství krve ve stolici. Výrůstky na stěnách střev, které se mohou změnit ve zhoubný nádor, totiž krvácejí. Psaníčko s papírovými stěrkami, jimiž se tři dny nanáší malé množství stolice do zvláštních obálek, získá pacient od praktického lékaře. Jemu je pak vrátí, výsledek zná za pár minut.
Lidé s pozitivním nálezem absolvují endoskopické vyšetření, které stanoví diagnózu. Odborníci zdůrazňují, že krev ve stolici rozhodně nemusí znamenat nádor. Chorobě lze předcházet i tělesnou aktivitou a zdravou výživou. Do stravy je nutné zařadit celozrnné potraviny, ovoce, zeleninu, ryby, drůbež a mléčné výrobky.
Autor: Kateřina Krausová - ČTK
Komentáře
Prevence je totiž takové opatření, které rozvoj čehokoliv negativního - tedy i rakoviny - nemá vůbec umožnit.
Realizovaný test, pokud je - na základě dalších vyšetření - pozitivní, není prevence, ale konstatování faktu, že se rakovina rozběhla.
Pokud je test negativní, opět to nic o nepřítomnosti rakoviny nevypovídá, protože předrakovinové stadium se tímto zjistit nedá, ačkoliv může už řadu let probíhat.
Z pozice Dagmar Havlové je zmíněná akce opět jen vyhozením peněz na naprosto nesmyslnou akci.
Je to smutné, protože byla již mnohokrát informována, jakým směrem by se její mecenášství mělo ubírat, aby smysl mělo.
Pokud někoho zajímá, jak by měl vypadat takový první krok k prevenci rakoviny tlustého střeva a rekta, tak by šlo např. o nálepku s nápisem: Ministr zdravotnictví varuje! Konzumace hovězího masa způsobuje rakovinu tlustého střeva a rekta.
Tou by byl opatřen každý balíček hovězího.
Rozhodně by to byla větší pravda, než je tomu u tabákových výrobků, které rakovinu plic způsobují teprve jako sekundární faktor, protože tím primárním jsou hlenotvorné potraviny, které tvoří - podle odborníků - základ naší "zdravé" výživy.
Opatřování dalších potravin tímto varováním by mohlo následovat - např. uzenářské výrobky, slané sýry a podobně.
O "úspěších" prevence a léčby rakoviny tlustého střeva by vám asi nejlepe mohl povyprávět herec Satinský......
Evo, pokus se tveho pritele premluvit, aby sel k lekari, to je jedina moznost, jak zjistit, co to je.
Přesto jsem se dozvěděla, že výsledek byl negativní. Co si potom o tom testu mám myslet ? Dík za tvůj názor.
Měla jsem po operaci dlouho průjem, nakonec se mi vše spravilo užíváním SMECTA-krabička s deseti sáčky rozpustnými ve vodě stojí okolo 70 Kč.Doporučili mi to jak na chirurgii při kontrole, tak obvodní dr.
Obvodní dr.mi nechala udělat výtěr, zjistili, že se mi přemnožil určitý typ bakterií, jak jsem měla během krátké doby třikrát silné projímadlo a zničilo mi "hodné bakterie", dostala jsem tenkrát ale i nějaký lék, to by u tebe bylo po měsíci asi předčasné, ale ta Smecta by ti měla pomoci.Zeptej se doktorů, třeba telefonicky, jeslti nemáš termín kontroly..
U tebe možná jde o to, že v zkráceném tlustém střevu není takový čas a prostor na zahuštění stolice, takže odchází většina ještě v řídké hustotě z tenkého střeva.
Jinak bych se být tebou, vyhýbala nadýmavým jídlům, tmavým masům.
Z počátku jsem si hlavně vařila pouze ve slané vodě zeleninu-mrkev, brokolici, brambory, drůbeží a rybí maso.
Snad až půjdeš na kontrolu do nemocnice, ptej se po dietní sestře, určitě tam je, ať poradí.
Tak teď jsem si všimla, že jsi psal dotaz v dubnu...snad už je vše v pořádku.
- Odpovědět
Pošli odkaz