Co jedí na vánoce vegetariáni
Celerové karbanátky
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 větší celer - 3 lžíce mouky - 2 vejce 1 - cibule - zelená petrželka - špetka soli a kmínu.
Příprava: Větší hlávku celerového kořene oškrábeme, opereme a na bramborovém struhadle sestrouháme. Pak přidáme rozstrouhanou nebo jemně rozsekanou cibuli, zelenou petrželku, tlučený kmín, špetku soli, žloutky, mouku a z bílků tuhý sníh. Těsto lžící klademe na plochou pánev a po obou stranách na oleji nebo másle opékáme. Podáváme a bramborovou kaší, salátem a pod.
Fazolovo-sójové karbanátky
Přísady: konzerva červených fazolí sójová drť cibule vejce houska (může nahradit strouhanka) hl. mouka nebo strouhanka dle potřeby česnek, majoránka, sůl, pepř, paprika....
Příprava: sójovou drť připravíme podle návodu, fazole, cibuli a housku umeleme, smícháme se sójou a zbytkem ingrediencí, konzistenci upravíme moukou nebo strouhankou. Smažíme na rostlinném (nejlépe olivovém) oleji. Zkuste si dát část těsta nastranu a to smíchejte s rýží - získáte tak náplň do paprik. Ani masožrouti nepoznají že se nejedná o maso.
Houbové karbanátky
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 4 deka másla - malá cibulka - plný talíř čerstvých hub (hříbků a pod.) - 1/4 l strouhanky - 1/8 l smetany - 2 vejce - špetka soli a pepře - strouhanka na obalená a olej nebo máslo na smažení.
Příprava: Na pánev dáme máslo a drobně rozkrájenou cibulku. Očištěné houby kvapně opereme, pak rozkrájíme a dáme na zrůžovělou cibulku chvíli dusit. K dušeným houbám přidáme strouhanku, sůl, pepř, smetanu a vejce (můžeme přidat na špičku malého nože tlučeného kmínu). Těsto necháme na míse půl hodiny odpočinouti a pak lžící z něho vykrajované bochánečky obalujeme zlehka ve strouhance a opékáme.
Kapustové řízky
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 kapusta - zelená petrželka - česnek - kapánkové těsto - strouhanka na obalení - omastek na osmažení.
Příprava: Oprané kapustové listy vaříme 10 minut. Pak vodu z nich slijeme (do polévky), listy necháme okapat, Pak vezmeme jeden list, posypeme rozkrájenou zelenou petrželkou, položíme naň asi 5 tenkých plátků česneku. Pokryjeme takto upravený list druhým listem, zase posypeme petrželkou, poklademe česnekem, přikryjeme třetím listem kapusty. Takto upravené tři listy omočíme v kapánkovém, osoleném těstě (jak se upravuje, viz "Kapání") vložíme do strouhanky, aby obě strany byly obaleny a do horkého omastku dáme smažiti. Jsou velmi chutné tyto řízky k bramborové kaši.
Kotlety sýrové
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 3/4 l mléka - 4 deka másla - 6 lžic mouky - 2 žloutky - 5 deka parmezánského sýra - 5 deka ementálského sýra - plnou lžíci rozkrájené zelené petrželky vejce a strouhanku na obalení - omastek na smažená.
Příprava: Do horkého mléka vmícháme s uškvařeným máslem rozmíchanou mouku, za stálého míchání necháme na ohni zhoustnouti, pak odstavíme s ohně a do prochladlé omáčky zamícháme ustrouhaný parmezánský sýr, žloutky, zelenou petrželku, drobně rozsekaný ementálský sýr; z hmoty lžicí vykrajované kousky obalíme v rozmíchaném vejci, pak strouhance a na omeletníkové pánvi na oleji nebo másle po obou stranách opékáme. Kdyby těstíčko bylo řídké, přidáme trochu strouhanky. Upečené kotlety podáváme s hlávkovým nebo některým zeleninovým salátem.
Kotlety z vlašských ořechů
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 12 deka umletých, vlašských ořechů - 12 deka strouhanky nebo chleba - 3 deka omastku - 1 lžíce sekané cibule - 2 vejce - 1 lžička citronové šťávy - 1 lžíce mouky - 1/4 l mléka - sůl - koření.
Příprava: Cibuli smažíme na omastku, nenecháme ji však zhnědnout, jen zrůžovět, přidáme mouku, pak mléko a mícháme, až směs zhoustne. Přimícháme ořechy, 1 vejce, sůl a koření a necháme směs vychladnouti. Vytvoříme kotlety, obalíme ve vejci a strouhance a usmažíme do zlatova. Můžeme podávati s cibulovou omáčkou Béchamel (1 cibuli a kousek celeru usekáme a smažíme 10 minut na 6 dkg omastku, přidáme lžíci mouky nebo více, 1/41 mléka, 1 bobkový list, nové koření a vaříme na mírném ohni 15 min., načež omáčku procedíme).
Pšeničné karbanátky
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 litr mléka - 1/2 l pšeničné tluče (šrotu) - 1 malá cibulka - 1-2 vejce - 5 zrnek pepře - sůl - 3 lžíce strouhanky - olej nebo máslo na smažení.
Příprava: Do horkého mléka nebo vody vsypeme rozemletou pšenici (pšeničnou tluč) a necháme 1/4 hod. vařit. Pak ji dáme na mísu prochladnout, přidáme ustrouhanou cibulku, tluč. pepř, špetku soli, jedno nebo 2 vejce a strouhanku. Z umíchaného těsta vykrajujeme lžící malé bochánky, které na omeletníkové pánvi na oleji po obou stranách opékáme. Podáváme je k bramborovému salátu, kedlubnovému zelí, bramborové kaši, nebo hlávkovému zelí a pod. Jsou velmi dobré.
Řízky z rajských jablíček.
Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 1 vejce - 30 deka rajských jablíček - špetka soli - půl lžičky rozkrájené zelené petrželky - mouka a strouhanka na obalení - omastek na smaženi.
Příprava: Zralá, tvrdá rajská jablíčka opereme, otřeme, na půl cm silná kolečka nakrájíme, obalíme v mouce, pak ve vejci smíchaném se špetkou soli a drobně rozkrájenou zelenou petrželkou, posléze ve strouhance. Řízky po obou stranách v omeletové pánvi opečeme. Místo špetky soli můžeme dát do vajíčka půl ustrouhané cibulky.
Autor receptů: Vilma Hoschlová - Přímá
www.veg.cz
Komentáře
rádi bychom přidali zajímavý článek o vánočních stravovacích zvycích našich předků, který vyšel
v knize Lidová výživa od Mudr. Kaizla z roku 1944. Našli jsem část zabývající se právě štědrovečerní večeří v podobě asi na počátku minulého století, tak ji přepisuji tak, jak byla napsána:
"...V rodinách, kterým se vedlo poněkud lépe, mívali hrachovou polévku, jahelník (z polovice rýže a polovice jahel), jablkový závin a muziku, t. j. uvařené křížaly (usušená jablka), sušené hrušky a švestky. Jinde mívali spařené peciválky, které se připravovali tak, že se upekly menší vdolky, plněné mákem, vhodily se pak do horkého kozího mléka (někdy jen vody), nechal se přejít var, scedily se a podávaly se polité škvařeným máslem a medem nebo sirupem. Na Štědrý den se nesměl jíst česnek, lidé by po něm byli zlí, ale měl se dát kohoutovi, aby se nedal. Po večeři se často pívala čokoláda, kterou dávali toho dne obchodníci jako výslužku svým zákazníkům. Večeřet se začlo, když se objevila na nebi první hvězdička. Celý ráz večeře byl ovšem slavnostnější než jindy. Stůl byl pokryt i v chudých rodinách bílým ubrusem, pod něj se dávala taška s penězi, aby se peníze držely. Před každým dítětem byla rozsvícena třínožka nebo sloupek (komu dřív dohořela, ten dřív umře). Kromě toho na prkýnku byly rozsvíceny svíčky za zemřelé členy rodiny. Na stole byly i rozkvetlé "barborky", chléb vánočka, jablka a ořechy. Všechno muselo být připraveno, hospodyně nesměla vstávat od stolu, aby slepice nezanášely. Počet stolovníků měl být sudý; byl-li lichý, přidal se jeden talíř, na který se kladlo také jídlo, a to se pak někomu darovalo. I koza měla svůj talíř, na který se od každého jídla dávalo potřech soustech - koza ostatně měla postavení váženého člena rodiny - běda, kdyby ji hospodyně zdvořile nepozdravila! - je tedy přirozené, že byla účastna i této slavnosti. Polévka se dávala každému na talíř, jahelník se odkrojil teprve na pekáči nožem (pokud není odkrojen není náš) a pak se společně jedl s jednoho konce lžícemi. Závin se pak jedl zase z talířů. Na nádobí se muselo dávat pozor - kdo něco na Štědrý den rozbije, do roka umře. Po večeři se jedla jablka, která se nejdříve rozkrojila, aby se vidělo, kdo má hvězdu a kdo kříž. Komu se ukáže kříž, ten do roka umře. Pak se louskaly ořechy. Každý každému podal kousek ze svého ořechu. Kdo totiž zabloudí a vzpomene si, s kým jedl ořech u štědrovečerní večeře, rozomene se, kde je. Pro dobytek se odložily tři ořechy, tři soustíčka vánočky a chleba. Vše se na kamnech usušilo, a když dobytek měl mláďata, dalo se jim to do prvního pití. Po večeři se nádobí odneslo a umylo(někde je však toho dne nemyli), ale pekáče se zbytky jídla a skořápky se jen zabalily do ubrusu a odložily na vedlejší stůl.
Vánoční stromeček tenkrát ještě nebyl a ostatně i vánoční dary se omezovaly obyčejně jen na jablka, ořechy a vánočku. Zato pak začala řada čarovných pokusů, jež měly odkrýti tajemství přístího roku."
Za redakci Veg.cz
Martin
Udělali jsme si k salátu sójové maso v sýrovém těstíčku.
Sójové maso "big steak" uvaříme ve vodě s bobkovým listem, 2 kuličkami nového koření, 6 kuličkami celého pepře, 1 kostkou karpatského bujonu (neobsahuje nic živočišného) a dochutíme vegetou. Uvařené, vychladlé a jemně vymačkané posypeme z grilovacím kořením (nebo kari kořením, jak kdo má rád) a obalíme ve směsi s vajíčka a strouhaného tvrdého sýru. Osmažíme a podáváme; i k bramborám či k bramborové kaši.
Loni se už nikdo nad našim talířem nedivil, co že to jíme, když jsou Vánoce a to je přece klasicky kapr.
Pokud náš recept vyzkoušíte, přejeme Vám dobrou chuť.
Článek chválím a děkuji za recepty.
Bohužel jsou velmi netolerantní, diskuze s nimi je prakticky nemožná. Já zas nejím žádné přílohy, jenom maso se zeleninou. A taky to nikomu necpu pod nos.
Zkuste budovat svalovou hmotu bez bílkovinné stravy. Ti vegetariáni jsou takoví celí neduživí. Mám kolegyni v zaměstnání, stále se vyvyšuje, že je vegetariánka, ale vypadá nezdravě a věčně chodí k lékařům všech možných specializací.
Slyšel jste už o luštěninách, tofu, tempeh, robi, šmakoun, ořechách a semínkách, o mořských řasách a o tom, že v podstatě každá potravina je zdrojem bílkovin jen v různém množství?
Viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Alternativn%C3%AD_sm%C4%9Bry_stravov%C3%A1n%C3%AD
http://goo.gl/VL8YAB
- Odpovědět
Pošli odkaz