Kyseliny a zásady vytvořené stravou
K potravinám, tvořícím v těle kyseliny, patří bílý cukr, nápoje cola, maso, vejce, ryby, káva, černý čaj, rafinované oleje, ořechy, sýry, obili výrobky a některé druhy zeleniny (kapusta, hrách, artyčoky a cibule Uvedené potraviny působí zvláště překyselujícím účinkem.
Průmyslové zpracování tuků, olejů a margarínů má za následek velmi silnou tvorbu kyselin, a to je důvod k tomu, abyste se snažili upřednostnit rostlinné tuky a oleje. Všechny druhy obilovin tvoří velmi snadno kyseliny, přičemž tato tendence je zesílená u výrobků z bílé mouky. Proto doporučujeme, abyste ve větší míře konzumovali výrobky celozrnné. Pohanka je obilovina s nejslabšími účinky při tvorbě kyselin, rýže pak vykazuje účinky nejsilnější.
K potravinám, tvořícím v těle zásady, patří sušené ovoce, brambory, ovoce a zelenina, mléko, smetana a jogurt. Účinek těchto potravin se však může změnit další přípravou těchto potravin. Například brambory vařené ve slané vodě podporují tvorbu kyselin. Proto doporučujeme, abyste brambory připravovali na loupačku. Slupka brambor je jejich přirozenou ochranou. Některé druhy zeleniny byste měli konzumovat v syrovém stavu. Dále sušené fíky a meruňky, pampeliškové listy, kopr a olivy jsou zásadité potraviny.
V souvislosti s výše uvedeným není nutné, abyste se zcela zřekli stravy podporující tvorbu kyselin v těle. Důležité je, abyste měnili jednotlivé komponenty vaší denní stravy. Pokud například zkonzumujete velkou porci masa, dva malé brambory a malé množství zeleniny, rozdělíte si svou stravu tak, že docílíte překyselení organismu. Stravu si raději připravte obráceně, tj. velkou porci zeleniny a jen malý kousek masa.
Velmi účelné a vhodné je zařazení například ovocného nebo zeleninového dne. Můžete tak v syrovém nebo dušeném stavu konzumovat prakticky všechny druhy zeleniny a ovoce i podle ročního období.
Potraviny s intenzivní tvorbou kyselin
Masové extrakty, kachní, telecí a hovězí maso, candát, treska, tvaroh, některé druhy sýrů, burské oříšky, paraořechy, čočka
Potraviny tvořící kyseliny
Vepřové maso, husa, štika, pstruh, losos, rýže, výrobky z bílé mouky, vlašské ořechy
Potraviny se slabou tvorbou kyselin
Celozrnné produkty, sýry, mandle, lískové ořechy
Potraviny s intenzivní tvorbou zásad
Sušené ovoce, olivy, kopr, pampeliška
Potraviny tvořící zásady
Pórek, mrkev, červená řepa, celer, topinambury, brambory, květák, listová zelenina
Potraviny se slabou tvorbou zásad
Mléko, smetana, jogurty, podmáslí, košťálová zelenina, dýně, bobulové ovoce, jablka, hrušky, vodní meloun, broskve, švestky.
Zásadotvorná strava
Čím intenzivnější je překyselení organismu a čím větší potíže se projevují, tím více byste měli konzumovat zásaditou potravu. Místo běžné snídani s vyšším obsahem kyselin (bílé pečivo, uzeniny, marmeláda, káva) si raději nabídněte čerstvé ovoce nebo musli s čerstvým nebo sušeným ovocem. Místo kávy si připravte lapacho čaj nebo čaj rooibos. Oběd by měl sestávat ze salátu ze syrové zeleniny, k tomu například nákyp z brambor a zeleniny nebo zapékané obiloviny se zeleninou. K večeři je vhodná syrová polévka nebo dušená zelenina s plátkem celozrnného chleba a sýr. Pokud máte málo času k přípravě pokrmů, nabídněte si na vašem pracovišti salátovou mísu a k večeři chléb se zeleninou podle ročního období mrkev, květák nebo okurky. Ke svačině je vhodný jogurt s čerstvým ovocem, zeleninové šťávy (bez cukru) nebo kousek celozrnného koláče.
Zdroj: karin a Roland Possin - Základní kniha zdravé výživy, nakladatelství Fontána
Komentáře
Spíš že kdo není úplně dementní, tak dneska už ví co je a co není zdravá a vvyvážená strava. Názor na to je pořád stejný co pamatuju. Desítky let visí v čekárně lékařských ordinací "pyramida" zdravé výživy, nic zásadního se v tom nemění. Ale když to lidem říká doktor, není to jaksi ono. Je třeba si najít to samé na serverech o alternativní medicíně, nebo si běžet koupit "emerickou moudrou knihu".
NIKDO dneska nemůže říct že by mu chyběly informace o tom, co je rozumné a zdravé stravování. Že pak žere bůček nakládaný v coca-cole, to už je jeho problém.
Pokud někdo potřebuje na tomhle tématu předvádět že objevil Ameriku, budiž mu přáno. Ale zase z toho čouhají prachy (za zbytečnou knihu obsahující samozřejmosti), jako ostatně ze všeho na tomhle serveru.
Navíc fakt nechápu, kde z tohoto článku na tebe koukaj prachy. Že by tento server byl spojen se zelinářskou mafií? :-)
A vůbec, co zde člověče děláš, když tě zdejší infa vůbec nezajímají a všechno víš. Jdi si číst třeba o autech či na nějaký jiný charitativní server.
Jestli lidem nechybějí informace o tom, co jíst, tak ne díky doktorům či vzdělání ve škole, ale díky časopisům a jiným médiím , které se touto problematikou zajímají. Doktoři vyprávět pacientům o stravě opravdu nemají čas a možná to není ani v zájmu současné medicíny. Stačí shlédnout pár reklam na úžasné léky, které napraví každý strávníkům prohřešek.
A hele - nebyls u veterináře místo dermatologa? Protože podobný názor od dermatologa, to je z říše snů a bajek. Leda by byl hodně nadrátovanej. Taky to mohl být kadeřník nebo elektrikář. Vono je to někdy těžký poznat....
http://chlorellamrmia.blogspot.com/
- Odpovědět
Pošli odkaz