Reklama

Antioxidanty – klíčový význam pro zdraví a jejich zdroje

Stále více z nás aspoň někdy přemýšlí nad svým zdravím a nad možnostmi, jak mu pomoci. Tím správným povzbuzovákem mohou být antioxidanty. Tyto látky, nacházející se v mnoha potravinách, jsou totiž zásadní pro boj proti volným radikálům a oxidativnímu stresu, které jsou spojené s řadou chronických onemocnění.

Všichni chceme být zdraví. Většinou máme i představu, jak toho zdravým životním stylem docílit, ale někdy přeci jen potřebujeme trochu pomoci. Tím správným pomocníkem můžou být právě antioxidanty. Jsou to molekuly, které jsou schopné neutralizovat volné radikály – nestabilní částice, jež mohou poškodit buňky a přispět k rozvoji mnoha onemocnění. Volné radikály vznikají zcela přirozeně v těle při metabolismu, ale jejich produkce může být zvýšená i vlivem vnějších faktorů, jako je znečištění ovzduší, kouření nebo nadměrné slunění.

 

Antioxidanty hrají klíčovou roli v ochraně proti mnoha typům chronických onemocnění. Přirozeně se vyskytují v řadě potravin. Mezi jejich bohaté zdroje patří například ovoce (borůvky, jahody, maliny), zelenina (špenát, kapusta, brokolice), ořechy a semena (mandle, vlašské ořechy), celozrnné obiloviny (hnědá rýže, celozrnné pečivo) nebo některé nápoje (zelený čaj, červené víno). 

 

Reklama

„Je dobré pamatovat na pravidlo ,všeho s mírou‘, protože třeba ořechy jsou mimo jiné i vydatným zdrojem tuku a červené víno jakožto alkoholický nápoj také není vhodné pro neustálou (pokud vůbec nějakou) konzumaci. Zaměřte se tedy na celkovou skladbu vašeho jídelníčku a podle toho si doplňte takový zdroj, který vám zapadá mezi ostatní potraviny,“ doporučuje Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny. 

 

Ideální je tedy soustředit se na dostatečný příjem antioxidantů ze stravy, což znamená v rámci zdravého životního stylu konzumovat hlavně ovoce a zeleninu. Světová zdravotnická organizace doporučuje sníst denně aspoň 400 gramů ovoce a zeleniny pro zlepšení zdraví a snížení rizika určitých onemocnění. 

 

Pokud se nám nedaří dlouhodobě udržovat pestrý a vyvážený jídelníček, je namístě zvážit získávání antioxidantů z doplňků stravy. V tomto případě je však nejlepší poradit se s odborníkem, protože nadměrný příjem antioxidantů může napáchat více škody než užitku. 

 

O ČASP

Česká a slovenská asociace pro speciální potraviny (ČASP) je zájmové sdružení právnických osob založené v roce 2000. Asociace reprezentuje společné zájmy svých členů – výrobců a distributorů doplňků stravy, a to jak na národní, tak i na mezinárodní úrovni, a jejím hlavním cílem je aktivně se podílet na utváření přiměřeného a vyváženého legislativního rámce pro produkty podporující zdraví. Zároveň se všichni členové asociace zavazují dodržovat vlastní etický kodex pro prodej a marketing, který jde nad rámec legislativy platné v ČR a SR.

Reklama

Komentáře

Reklama